Cynamon, to popularny dodatek przyprawowy i aromatyczny wykorzystywany w kuchni. Jednak ta roślina kryje w sobie także właściwości prozdrowotne. Cynamon, a właściwie cynamonowiec, to rodzaj rośliny z rodziny wawrzynowatych, która obejmuje około 250 gatunków. Pierwotnie drzewa te potrafiące dorastać do 30 m. występowały tylko we wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Obecnie są uprawiane i spotykane w całej strefie o klimacie subtropikalnym. Szczególne znaczenie ma dla nas cynamonowiec chiński zwany też wonnym i cynamonowiec cejloński.
Cynamon w skarbcach rzymskich cesarzy
Do Europy cynamon trafił z Egiptu, do którego prawdopodobnie przywędrował z Etiopii lub z Arabii. Już od III w p.n.e. cynamon podróżował Jedwabnym Szlakiem z Chin do Konstantynopola. Był na tyle ceniony, że cesarze rzymscy trzymali go w skarbcach obok innych kosztowności i klejnotów. Była to więc tylko przyprawa wyższych sfer.
Surowcem aromatycznym, który wykorzystujemy jako dodatek do kulinariów, ale także surowcem zielarskim jest wysuszona kora cynamonowca występująca w formie sproszkowanej lub w postaci niewielkich intensywnie pachnących poskręcanych ruloników. Jednym z najważniejszych składników kory cynamonowca jest aldehyd cynamonowy, kumaryny i epikatechina. Kora jest też bogata w witaminy z grupy B ale i witaminę C, A, E i K oraz minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo i mangan. Z rośliny pozyskuje się również olejek aromatyczny.
Na dobrą pracę układu pokarmowego
Cynamon jako roślina bogata w związki aromatyczne będzie wpływał na prawidłową pracę układu pokarmowego. Jego właściwości wiatropędne, przeciwwzdęciowe oraz poprawiające trawienie wykorzystujemy w biegunkach, niestrawnościach, nieżytach jelit czy nudnościach lub wymiotach. Będzie też wydajnie wpływał na przyswaja-nie pokarmów ponieważ pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Poleca się go też stosować by przeciwdziałać wrzodom żołądka i dwunastnicy oraz robaczycom przewodu pokarmowego.
Kora cynamonowa cechuje się właściwościami antybakteryjnymi, ściągającymi i dezynfekującymi dlatego ten pachnący dodatek może być pomocny w ostrym zapaleniu oskrzeli, chorobach grypopodobnych, przeziębieniu, zapaleniu płuc czy astmie. Warto też cynamon wykorzystać w ostrym zapaleniu nagłośni, bezgłosie oraz stanach zapalnych przyzębia w tym dziąseł. Związki zawarte w cynamonowcu wykazują też działanie antyalergiczne i przeciwgrzybicze.
Cynamon dobry przy odchudzaniu
Cynamon jest naturalnym termogenikiem czyli środkiem wspomagającym spalanie tłuszczu oraz stymulującym przemianę materii z jednoczesnym oczyszczaniem organizmu z produktów ich przemian. Dużo jednak ważniejszą jego cechą jest wpływ na obniżanie poziomu cukru we krwi. Ta wiadomość jest szczególnie ważna dla osób chorujących na cukrzycę typu II. Kora cynamonowa i pozyskiwane z niej wyciągi są skuteczne w leczeniu hiperglikemii, ale i powikłań cukrzycy. Warto też by przyprawa ta znalazła się w diecie osób, u których stwierdzono wysoki poziom cholesterolu. Poleca się stosować cynamonowiec by wspomagać układ sercowo-naczyniowy. Widać bowiem jego korzystne działanie przy kołataniu serca lub przy subiektywnym odczuwaniu dolegliwości sercowych.
Cynamon nie tylko do wypieków
Preparaty pozyskiwane z cynamonowca wykazują również właściwości pobudzające układ nerwowy oraz pozwalające kontrolować stężenie glukozy w mózgu. Badania dowiodły, że przyprawa jest pomocna w hamowaniu rozwoju choroby Alzheimera. Aldehyd cynamonowy i epikatechina mają też bardzo wysoką aktywność antyoksydacyjną, a jak wiadomo ograniczenie wolnych rodników to doskonała profilaktyka przeciwnowotworowa.
Widać więc wyraźnie, że dodawanie cynamonu nie tylko do ciast wiąże się z szeregiem prozdrowotnych zmian dla naszego organizmu. Na wysokie spożycie cynamonu powinny jedynie uważać kobiety w ciąży i osoby z czynną chorobą wrzodową. W innych przypadkach dieta bogata w ten aromatyczny dodatek przyniesie wiele korzyści.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz